conf-mediafax-6mai14VM-web

JURIDICE.ro: Ati susținut la finalul lunii martie, în direct pe JURIDICE.ro (o premieră), teza de doctorat cu un subiect original – invocarea regulilor de concurență în litigii private, inclusiv pentru plata de despăgubiri. Despre ce este vorba mai precis?

Valentin Mircea: Este într-adevăr o temă originală, în premieră, în care este abordat un subiect considerat ca fiind doar de resortul dreptului public – consecințele faptelor anticoncurențiale – din perspectiva dreptului privat, în forma răspunderii civile delictuale care însoțește astfel de fapte și care este la fel de importantă ca și aplicarea amenzilor contravenționale în această materie.

JURIDICE.ro: Sunteți unul din cei mai cunoscuți specialiști români în dreptul afacerilor și în dreptul concurenței. Cum ați ajuns la dreptul concurenței și de ce este acesta atât de important?

Valentin Mircea: Am ajuns la dreptul concurenței din pasiune pentru o materie care pe cât este de dificilă, pe atât oferă mari satisfacții profesionale. Ca avocat implicat în dreptul afacerilor am realizat rapid că filonul comun tuturor acțiunilor întreprinse de companii este fenomenul concurenței dintre acestea și din acest motiv concurența este omniprezentă: obișnuiesc să spun că este precum aerul – umple orice spațiu liber. De aceea dreptul concurenței este important și în ciuda aspectului tehnic menționat, este necesar ca oricine asistă companii să stăpânească bine acest domeniu.

JURIDICE.ro: Sunteți foarte activ în domeniul dreptului concurenței – doctor în dreptul concurenței, inițiator al primului centru de studii în dreptul concurenței la Universitatea din București, autor al numeroase articole și studii, practician al domeniului în funcțiile pe care le-ați avut la Consiliul Concurenței și în mediul privat. Care sunt proiectele dumneavoastră după terminarea mandatului la autoritatea publică de concurență?

Valentin Mircea: Proiectele mele acoperă atât latura teoretică – cercetare și redactarea unor materiale scrise în materia concurenței (poate și un tratat) – cât și cea practică, de expert în domeniul concurenței care asistă companiile să urmeze drumul corect în mediul economic. Susținerea tezei de doctorat a fost un moment de cotitură în cariera mea, care se va ridica la un alt nivel acum, prin integrarea echipei mele într-o practică juridică mai mare. Am planuri ambițioase, la care mă gândesc de multă vreme, dar aș prefera să dau detalii la momentul în care acestea se vor materializa, să nu se spună că mă laud.

JURIDICE.ro: Vă veți întoarce la Consiliul Concurenței?

Valentin Mircea: Nu intenționez acest lucru deocamdată, dar uneori îmi este dor de foștii colegi, cu care am lucrat foarte bine. Cariera mea nu include acum astfel de proiecte, dar știți cum se spune: niciodată să nu spui niciodată. Așa că cel mai sincer răspuns este: nu intenționez să mă întorc deocamdată, dar s-ar putea să fac asta în viitor.

JURIDICE.ro: Cum vedeți evoluția pieței de servicii juridice din România și ce rol intenționați să aveți pe această piață în anii următori, în perioada în care veți activa în mediul privat?

Valentin Mircea: Piața de servicii juridice din România este una dificilă în prezent, dar la acest caracter contribuie în mare măsură și abordarea profesioniștilor în acest domeniu. Există o doză mare de inerție în profesia de avocat, în vreme ce mediul de afaceri s-a schimbat, iar oamenii de afaceri sunt mult mai atenți și mai exigenți față de ceea ce pun la dispoziție avocații. Oamenii de afaceri doresc soluții, iar asta presupune o înțelegere mai aprofundată a domeniilor economice la care asistența se referă și un efort intelectual suplimentar, pentru a furniza ceea ce clienții așteaptă. Deși asistența juridică este un exemplu clasic de serviciu intuitu personae, mulți avocați au început să aplice standardizarea care are și ea beneficiile sale, dar doar pentru avocați. Avocații se plâng adesea de reticența clienților la onorariile lor – mari – dar trec cu vederea faptul că ei poate că încearcă să vândă o haină de serie la preț de haute couture.

Piața de servicii juridice din România va avea o evoluție bună, dar numai pentru cei care vor ști să se reinventeze, să își schimbe modelul de afaceri – da, avocatura este o afacere (!) – și să ofere clienților servicii cu valoare adăugată reală.

JURIDICE.ro: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Valentin Mircea: Îi îndemn pe cei care urmăresc JURIDICE.ro să continue să fie atenți la noutăți, să fie curioși și întrebători și să nu creadă niciodată că au ajuns cu adevărat în vârf.

JURIDICE.ro: Vă mulțumim.

Valentin Mircea: Vă mulțumesc și eu.