Consiliului Concurenței a anunțat azi, 16 ianuarie 2014, că a sancționat cu amenzi contravenționale în sumă totală de 12,7 milioane EUR (56.487.840 lei) 14 companii, producătoare sau importatoare de aparatură electrocasnică membre ale consiliilor directoare ale asociațiilor de afaceri ECOTIC și ROREC – printre care Philips România, Panasonic, Electrolux, Arctic, Whirlpool, Indesit, BSH (Bosch und Siemens) – pentru participarea în perioada 2008-2009 la înțelegeri de tip cartel prin care ar fi urmărit să controleze reciproc comercializarea produselor lor și stabilirea unui anumit nivel al discountului în cadrul campaniilor de buy-back.

Conform deciziei comunicate astăzi de către Consiliul Concurenței aceste înțelegeri între concurenți ar fi avut loc în cadrul celor două asociații – ECOTIC și ROREC – care au fost constituite în scopul facilitării îndeplinirii obligațiilor care incumbă producătorilor și importatorilor de aparatură electrocasnică de a recupera anumite cantități din deșeurile rezultate din aceste produse. În opinia autorității de concurență, sub motivul realizării unor obiective legitime, legate de protecția mediului, companiile sancționate ar fi pus la punct un mecanism care ar fi permis concurenților să anticipeze cu precizie volumele de produse care urmează să fie vândute de fiecare dintre aceștia (schimb indirect de informații confidențiale) și ar fi procedat de asemenea și la limitarea nivelului discountului acordat clienților care achiziționau produse noi la schimb cu produse vechi în campaniile de buy-back, prin administrarea sumelor obținute din timbrul verde.

Comportamentele din cadrul ECOTIC și ROREC sancționate de către Consiliul Concurenței arată că granița dintre ceea ce este permis și ceea ce este interzis de regulile de concurență este adesea foarte subțire, mai ales atunci când este vorba de interacțiuni în cadrul unor asociații de afaceri. Pe de altă parte arată că un cartel poate fi constatat și dor dacă acordul între întreprinderi privește doar o parte (redusă ca proporție) a prețului, și nu prețul de vânzare în integralitatea sa.