Comisia Europeană a anunțat astăzi, 4 decembrie 2013, cea mai mare amendă din istoria aplicării regulilor de concurență în Uniunea Europeană, în cuantum de 1,7 miliarde EUR, aplicată unui număr de 6 mari bănci pentru participarea la un cartel care avea ca obiect trucarea câtorva indici ai pieței monetare, dintre care cel mai important este LIBOR (London Interbank Offered Rate) detalii aici – http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1208_en.htm.
Este vorba de Citibank, Deutsche Bank, Societe Generale (prezentă și în România), JP Morgan, Barlcays și Royal Bank of Scotland.
De notat că amenda de 1,7 miliarde EUR a rezultat după aplicarea unei reduceri de 10% după ce cele 6 bănci au recunoscut expres implicarea în cartel. Alte două bănci – Credit Agricole și HSBC – vor fi investigate în continuare și vor putea fi sancționate, de asemenea, cu amendă, ceea ce poate duce cuantumul total al amenzilor la peste 2 miliarde EUR. De altfel, cuantumul global al amenzilor aplicate, tot pentru implicare într-un cartel, în UE, SUA și alte jurisdicții trece deja de 3,7 miliarde EUR. În acest caz nu sunt de neglijat nici acțiunile private, pentru plata de despăgubiri, care vor urma și care vor fi îndreptate împotriva băncilor participante la înțelegerea anti-concurențială, în condițiile în care LIBOR și ceilalți indici financiari erau și sunt folosiți pe scară largă în cadrul serviciilor financiare, de exemplu ca element de calculare a dobânzii la credite. Din acest motiv despăgubirile vor fi probabil considerabile.
Un alt aspect interesant al acestui caz privește faptul că descoperirea cartelului nu este datorată unei aplicații la clemență (auto-denunț), așa cum se întâmplă în marea majoritate a cartelurilor investigate de către Comisia Europeană, ci monitorizării atente (screening) a evoluției indiciilor care au fost trucați și a identificării unor anomalii care au condus la decizia de deschidere a unor investigații.
Asta înseamnă că deznodământul de azi putea fi evitat, dacă băncile implicate ar fi avut la dispoziție un program de conformare care să includă și o componentă de monitorizare externă a comportamentului pe piață, de genul ”turnului de veghe” (Legal Guard) pe care l-am prezentat participanților la seminarul EurActiv-Freedom House-Mircea și Asociații din 28 noiembrie 2013. Încă o dată este dovedit că prevenția – o prevenție inteligentă – face toți banii. În cazul de față, 1,7 miliarde EUR doar în Uniunea Europeană! Deocamdată.
Voi reveni, pentru cei interesați, cu descrierea acestui caz, a începuturilor sale și a ceea ce se poate face pentru a nu repeta greșelile.